Värmländska barn offer för nätövergrepp

Sveriges hittills största rättegång gällande sexuella övergrepp mot barn på nätet drar i dag igång i Attunda tingsrätt. Närmare hundra flickor runt om i landet ska ha blivit utsatta, bland dem flera värmländska barn.

Själva rättegången hålls i Sollentuna norr om Stockholm. Men de utsatta barnen finns över hela landet. Under rättegångens första dagar är majoriteten av barnens målsägandebiträden inte med på plats i Attunda tingsrätt utan deltar via videolänk från 14 andra tingsrätter - från Lycksele i norr till Malmö i söder.

Under rättegångens första tre dagar kommer åklagarna att ägna sig åt den så kallade sakframställan, det vill säga gå igenom i stora drag vad den åtalade 22-åringen ska ha gjort sig skyldig till.

Enligt åtalet rör det sig om sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuellt posering och grovt sexuellt övergrepp mot barn samt försök till dessa brott.

Den grövsta brottsrubriceringen är våldtäkt mot barn, och det gäller en värmländsk flicka, enligt Värmlands Folkblad. I ett fall ska 22-åringen ha fått ett femårigt barn att utföra övergreppet på ett elvaårigt barn.

Men eftersom mannen agerat på distans och själv rent fysiskt inte förgripit sig på barnen är det oklart om rätten kommer att välja den brottsrubriceringen om man dömer för just de handlingarna. Åklagare i tidigare, liknande mål, har inte rubricerat sådana gärningar som våldtäkt mot barn.

-Jag vill ta det här ett steg längre, sade åklagaren Tomas Mattsson tidigare till TT och framhöll målet som principiellt intressant.

Rättegången hålls i Attunda tingsrätt men målsägandebiträden till de utsatta barnen deltar i många fall via videolänk från andra domstolar runt om i landet. Värmlands tingsrätt är en av de tingsrätter som kommer att vara uppkopplad mot Attunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".