Dekan Izat. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Dekan Izat. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Dekan Izat: "Jag behövs mer än någonsin"

Dekan Izat: "Det här är inget nytt problem"
3:48 min

-Vi kan varken blunda för eller ignorera sextrakasserierna som unga flickor fått utstå. Just därför behövs jag, som kom hit som flykting, mer än någonsin nu, skriver Dekan Izat i en debattartikel.

I en debattartikel i Expressen väljer Karlstadsbon och socionomen Dekan Izat att prata om den senaste tidens uppmärksamhet kring unga mäns sextrakasserier mot flickor/kvinnor.

Han menar att samhället måste våga ta i de obekväma frågorna för att diskutera mansrollen.

– Polisen kan inte påstå att det här är en ny företeelse för då väljer man att säga att det inte skett förut, säger Dekan Izat.

Samtidigt menar Dekan att händelserna belyser befintlig problematik, som han menar har ett kulturellt ursprung.

– Vi måste kunna prata om det. En bild som jag har fått nu är att polisen ska mörkat det som hänt eftersom det verkade handla om ensamkommande flyktingbarn. Det är ingen anledning till att tysta ner det. Då ska man lyfta fram det. Ju fler människor vi blir i Sverige desto fler bra och dåliga saker måste vi lyfta fram, säger Dekan Izat.

Du skriver i din debattartikel att det är nu du som flykting behövs. Hur menar du?

– Jag vet vad människor från Mellanöstern har för bild av Sverige och vad de har för bild av det samhälle de kommer ifrån. Det här är så mycket större än bara sextrakasserier. Det handlar om att vi kan hjälpas åt så att folk för en chans att anpassa sig, säger Dekan Izat.

Vad behöver vi göra nu då?

– Alla som kommer till Sverige ska få relevant information. Vi ska inte vara rädda för att bli kallade för rasister om vi kallar saker vid dess rätta namn. Vi har tagit emot människor som flytt från krig, när de väl är här måste vi hjälpa dem.

Du har ju kritiserat polisen presstalesperson i Värmland, Tommy Lindh, för hur han uttalat sig i den här frågan. Men har han inte gjort det du efterlyser, öppnat ögonen och blottat problemet?

– Jo, det gör han. Men det är inte rätt att säga att det här är något nytt. Genom att göra det ger han oss bilden att problemet har kommit till Sverige med de ensamkommande flyktingbarnen, säger Dekan Izat.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".