Ahmad Tajo, tandläkarpraktikant Operation Asyl. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio
1 av 2
Ahmad Tajo är en av tandläkarpraktikanterna i Operation Asyl. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio
Camilla Andersson, tandhygienist. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio
2 av 2
Camilla Andersson, tandhygienist. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio

I Operation Asyl hittas nyanlända tandläkare

3:38 min

För att lättare kunna ge flyktingar information om tandvård tar nu Folktandvården i Värmland hjälp av syriska tandläkare i ett nytt projekt. På vägen hoppas man också hitta fler människor med tandsvårdskunskaper.

– Vi har gjort informationsresor ute på alla större anläggningsboenden. Då pratar vi vad svensk tandvård innebär, vad man ska tänka på och vad man har för rättigheter, säger Camilla Andersson, munhälsostrateg på Folktandvården i Värmland och en av de ansvariga i projektet Operation Asyl som nu har boenden i västra och centrala Värmland kvar att besöka.

– Samtidigt tar vi också reda på om det finns utbildad tandvårdspersonal eller sjukvårdspersonal som bor på asylboendena, så att vi kan få in fler praktikanter, fortsätter hon.

En av tandläkarpraktikanterna är Ahmad Tajo från Syrien. Där arbetade han som tandläkare i fem år innan han kom till Sverige och tycker projektet Operation Asyl är viktigt.

– Jag tycker projektet är viktigt för att lära människor från andra länder om tandvård. Här åker folktandvården ut till skolorna och lär barnen tidigt hur man tar hand om tänderna och vilken mat som kan förstöra tänderna. Vi försöker överföra den informationen till de som kommer från andra länder.

Genom Operation asyl ska asylombuden som finns på varje klinik hos folktandvården tillsammans med tandläkarpraktikanterna sedan fortsätta arbetet med att informera om tandvård. Dessutom ska profylaxutbildningen som ges på skolor också ges till ensamkommande barn.

Tandläkarpraktikanterna en viktig resurs när det gäller att nå ut med kunskaperna, menar Camilla Andersson.

– Ahmed har varit med mig och informerat på boendena och han är en kulturell bro så att vi kan nå människorna som kommit hit på rätt sätt. Sen har vi screeningteam som går igång snart, där kan de syriska tandläkarna vara behjälpliga som tolkar. Vi har även externprofylax ute på boendena där de ska informera efter informationsresorna när det gäller munhälsa, kost och hur man sköter sina tänder.

Trots att de är utbildade i sina hemländer får tandläkarpraktikanterna dock inte arbeta självständigt här i Sverige.

– De har inte svensk legitimation och det är tyvärr en ganska lång väg att få den. Men där har ju också regering och riksdag börjat jobba med snabbspår för att underlätta, vilket är otroligt välkommet. Vi kommer ju kunna knyta praktikanterna till oss på sikt, men nu får de lära sig hur svensk tandvård fungerar och träna svenska, säger Camilla Andersson.

– Jag hoppas att jag kan få ett jobb inom folktandvården och kunna jobba som tandläkare igen, så snart som möjligt, säger Ahmad Tajo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista