Peter Wadman vid sin tomt utanför Molkom där han letat långt innan snön föll. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Peter Wadman vid sin tomt utanför Molkom där han letat långt innan snön föll. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio

Försvunnen fornlämning stoppar bygge i Molkom

Peter Wadman: "Jag kan inte hitta fornlämningen"
1:24 min

Molkomsbon Peter Wadman har råkat ut för ett oväntat dilemma när han planerar att bygga hus på sin skogstomt. Kommunen stoppar bygget eftersom Länsstyrelsen konstaterat att det finns en fornlämning på tomten - en fornlämning som Peter inte kan hitta.

– Först blev jag lite upprörd när jag pratat med dem och ville att de skulle komma ut och visa mig, men då fick jag till svar att letandet det fick jag göra själv, berättar Peter Wadman.

Peter Wadman hade lämnat in en planritning till kommunen och hade heller inga invändningar ifrån grannar när det ifrån Länstyrelsen meddelades att det inom det aktuella området finns en fornlämning som inte utan tillstånd från Länstyrelsen får rubbas, tas bort, grävas ut, täckas eller på annat sätt skadas.

Men problemet för Peter Wadman är att han kan inte hitta det som han måste ta dessa hänsyn till.

– Jag kan inte för mitt liv förstå var den är. Jag har sett på en karta att det ska vara en husruin men finner den inte.

Men på Länstyrelsen informerar Fredrik Berg Sveriges Radio om att det finns två bra möjligheter för Peter Wadman att gå vidare med.

– Ett tillstånd kan sökas för att göra en prövning för ett ingrepp i den här fornlämningen, säger Fredrik Berg. Vi bedömer då bevarandegrad, värdet och så vidare och ofta lämnar vi ett sådant tillstånd. I den här prövningen kan Länsstyrelsen fatta beslut om en förundersökning där lämningen kan avgränsas så ett bygge kan passas in därefter.

Den här förundersökningen får dock bekostas av den som vill ha den gjord och kan komma att kosta alltifrån en kostnad för en arkeolog för en dag på cirka 5 000 kronor och någon som gräver till det mångdubbla beroende av storleken på området som ska undersökas, berättar Fredrik Berg antikvarie på Länsstyrelsen.

Enligt Fredrik Berg är det en gårdstomt som finns med på kartor från 1700-talet som det handlar om. Men den kan vara betydligt äldre än så. Och som oftast med arkeologi gäller det att gräva då det mesta har blivit övertäkt med ett jordlager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".