Sofia Bergström. Foto: Privat.
Sofia Bergström. Foto: Privat.

Sofia var en slav under sina tvångstankar

"Jag tror att mörkertalet är extremt stort"
11 min

Hårdrocksskribenten och frilansjournalisten Sofia Bergström från Kristinehamn led i tre år av OCD, Obsessive compulsive disorder, som också kallas tvångssyndrom. Efter psykiatrisk hjälp har hon lärt sig bemästra sina tvång, och nu berättar hon för första gången öppet om sin sjukdom, för att hjälpa andra.

– De allra flesta svenskarna har några tvångstankar, det är väldigt vanligt. Men när det övergår till att bli ett syndrom med ritualer och sådant, då har det gått för långt, berättar Sofia Bergström.

Hennes egna ritualer innebar ett kontrolleringstvång där hon förde noggranna scheman över allt ifrån tandborstning till hur hon skulle memorera hela läroböcker i sitt huvud. Hon släppte inte heller in personer i sitt rum på grund av att hon var rädd att hennes speciella ordning skulle rubbas och hela helger kunde gå åt till att genomföra de här ritualerna.

– Jag gick miste om massa sociala saker och jag försummade min familj. Jag kunde absolut inte vara spontan för jag hade ju mina tvångsritualer att hänge mig åt, berättar Sofia.

Hennes familj förstod inte hur dåligt Sofia mådde av sin sjukdom även om de när hon gick i nionde klass insåg att hon pluggade lite för mycket och då kontaktade då BUP för att söka hjälp för sin dotter. Men det skulle ta flera år innan hon fick behandling.

– I nian insåg jag också att det inte är hälsosamt för en tonåring att sitta inne i pyjamas en hel helg och memorera böcker och kolla så att alla saker låg på rätt sak i väskor och garderober, säger Sofia.

Vändpunkten kom när Sofia kände att hon inte orkade leva längre:
- Det var inte det att jag ville dö, men jag visste inte hur jag skulle orka eftersom allt kretsade kring mina ritualer. Jag ville hugga av mina fingrar eftersom det kliade så mycket av att jag pillade så mycket på mina saker hela tiden, berättar Sofia.

På Barn och ungdomspsykiatrin fick Sofia KBT, kognitiv beteendeterapi, där hon lärde sig bemästra sina tvångstankar.
- Jag fick fantastisk hjälp av två psykologer som i stort sett räddade mitt liv, och det är tack vare dem jag sitter här idag.

De senaste månaderna har Sofia Bergström börjat engagera sig i frågan om ungas ohälsa.

– Jag skulle känna mig som en hycklare om jag själv inte berättar vad jag varit med om och det här är bara början i mitt engagemang i frågan, lovar Sofia Bergström. Men att gå ut och berätta öppet om sin diagnos var inte lätt:
- Det var fruktansvärt skrämmande faktiskt, för det här är fortfarande ett tabubelagt ämne. Det finns en skam kring det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".