Kjell Alinge är död

3:25 min

En av Sveriges Radios mest kända röster genom tiderna, Arvikabördige Kjell Alinge, har avlidit. 

Under mer än 30 år gjorde han programmet "Eldorado".

Kjell Alinge var också med och lanserade Eva Dahlgren i radio, hon sjunger även i introlåten till Eldorado "Stjärnornas musik". 

– Han tog hand om mig när jag var liten och rädd rockpoet från Nynäshamn. Han tog in mig i radiostudion och gjorde några jättehärliga inspelningar med mig. Jag var ju runt 20 och inte så bekväm med min röst på den tiden. Den var ju mjuk och vän och låg, men Kjell såg någonting i den och använde den, säger Eva Dahlgren.

– Han vände på min tanke om min egen röst och för det kommer jag att vara honom evigt tacksam, säger hon.

Vad har han betytt för radio-Sverige?

– Han gjorde radio på sitt speciella sätt. Radioprogram som man bara längtade till. Han var den som visade, precis som med min röst, att man inte behövde följa en speciellt utstakad väg. Det fanns miljoner vägar att göra radio på, massa sätt att sjunga på.

Anders Klintevall, producent på Sveriges Radio lärde känna Kjell Alinge på 70-talet.

– Det känns konstigt att han inte är nyfiken längre, säger han till Kulturnytt. (Lyssna på intervjun längre ner i artikeln)

Det var till exempel i "Eldorado" som syntpopgruppen "Adolphson och Falk" fick sitt genombrott, och före "Eldorado" gjorde Alinge succé tillsammans med en annan radioman - Janne Forssell - i deras serie Hemma hos på 70-talet.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att Kjell Alinge var en av Sveriges Radios stora musikprofiler.
– Han är en person som väldigt många av Sveriges Radios lyssnare indirekt känner att de känner och som många kan förknippa sig med och som många visste vem det var, säger hon till TT.

– När man pratar om honom som radiomänniska tycker jag att det som utmärkte Kjell, och det som han var banbrytande inom, var att han kunde kombinera glimten i ögat-programlederiet-journalistiken som både lockade till skratt och kanske en tår ibland med en otrolig kunskap. Det gjorde att han blev den här trovärdiga guiden, den man ville lyssna på, den man ville följa.

Kjell Alinge föddes i Arvika 1943, men flyttade redan som fyraåring. Han har bott både i Kristinehamn, Karlskoga och Västerås, men uppväxtåren tillbringades huvudsakligen i Hässleholm, och han har varit bosatt i Stockholm sedan 1959.

Alinge började arbeta på en reklambyrå i Stockholm, men efter att ha skickat några manusidéer till Sveriges Radio i början av 1960-talet fick han så småningom börja producera egna radioprogram.

Alinge började arbeta på SR:s ungdomsredaktion 1963 och medverkade i program som "Zig-zag" och "Zzzummer". I början av 70-talet ledde han "Hemma hos..." tillsammans med radiopersonligheten Janne Forssell, men främst är Alinge känd för programmet "Eldorado", som började sändas 1980.

Programmet, vars motto var "nattens nöjen och stjärnornas musik", sändes fram till 1993 för att sedan återkomma mellan 2006 och 2013. Det var bland annat i "Eldorado" som syntpopgruppen Adolphson-Falk fick sitt stora genombrott, och när Titiyo släppte sin genombrottslåt "Man in the moon" 1990 valde Alinge att endast spela den låten under programmets två timmar.

Sveriges Radios förra vd Lisa Söderberg gick på Journalisthögskolan samtidigt som Kjell Alinge. Hon säger att han var en del av framväxten av populärkulturen i Sverige, avantgardistisk i genre, och han var en samhällskritiker om man lyssnade noga, säger hon.

– Han var en varm och fin människa med stort hjärta, och han var envis - han kompromissade aldrig, säger Söderberg som också var hans chef som P3-chef under några år i början av 90-talet. (Hör intervjun längst ner i artikeln)

Alinge vann flera priser under sin karriär, bland annat tilldelades han kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

Flera trogna radiolyssnare uttrycker sin sorg över Kjell Alinges död i sociala medier.

"Kjell Alinge är död. Tomrummets omfattning efter honom är svårligen greppbart. Unik, underbar, begåvad, begränsad. Tack för allt!! ALLT!", skriver artisten Lisa Nilsson på Twitter.

Kjell Alinge blev 72 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista