Kvinnor och barn på gata
1 av 2
Kallt köande utanför Migrationsverkets kontor. Foto: Wail Osman/Sveriges Radio
Barn på gatan
2 av 2
Barnen ska släppas in säger Migrationsverkets enhetschef. Ändå står de där. Foto: Wail Osman/Sveriges Radio

Iskall väntan utanför Migrationsverket

Röster från kön utanför Migrationsverket
3:53 min

Flera timmars väntan utanför Migrationsverkets kontor med ett litet barn på armen, trots att det är 17 minusgrader. Det är verkligheten för många nyanlända då många ärenden kräver personlig inställelse hos handläggare. Nu söker människor värme i angränsande butiker och restauranger.

I flera månader har kön på Drottninggatan i Karlstad ringlat lång. Denna morgon står Farah Daoleby, medicinstuderande från Syrien sedan klockan sju i kö utanför den låsta dörren. Farah som bor i Forshaga vill veta vad som har hänt med hennes begäran om vinterkläder. Trots den extrema kylan har hon väntat länge på besked.

Jag flydde över havet i gummibåt och smugglarna tvingade oss att kasta alla kläder och andra saker"

Förra gången Farah var här fick hon vänta fyra timmar utan att träffa en handläggare. Hälften av de köande i extremkylan är kvinnor och barn.

Innanför dörren i värmen står en väktare. Ingen vågar lämna kön och riskera att hamna sist, men man försöker hålla barnen lite varma genom att gå in och vänta på restauranger och affärer i närheten. Det finns ingenstans att sitta, eller gå på toaletten.

Farah Daoleby har svårt att förstår varför Migrationsverket kräver att hon ska åka in till Karlstad centrum personligen för varje enskild fråga. Hon önskar att fler frågor kunde lösas per mail eller telefon.

Alaa Samara kommer från Filipstad, hon har skickats till Karlstad eftersom hon vill ha mer bistånd för sin halvårsgamla baby som hon bär i famnen.

– Det borde finnas någonstans att vänta åtminstone för barnen.

Andreas Hult är sedan årsskiftet en av fyra enhetschefer på Migrationsverket i Karlstad. Han hänvisar till brandskyddsregler.

– I höstas satt det massor av folk i trapphuset och så kan vi inte ha det. Därför införde vi låst ytterdörr och det har ju gått bra fram tills nu när vintern blev så kall. Vi har instruerat vakterna att släppa in barn innanför dörrarna och vi tittar efter andra lokaler.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".