Vägglus. Foto: Anders Wiklund/TT.
Vägglössen ökar i antal. Foto: Anders Wiklund/TT.

Vägglössen fortsätter att öka

Niklas Sundin, skadedjuresexpert: "Mycket om vägglöss överallt nu"
1:18 min

Vägglössen fortsätter att öka i Värmland. Skadedjursbekämparna får rycka ut flera gånger varje vecka för att ta död på de blodsugande varelserna.

Migration och ökat resande anges som orsaker till vägglössen ökar. Och de är svåra att rå på med kemiska medel eftersom lössen gömmer sig och kan klara sig länge utan mat.

Men sedan i höstas använder sig Anticimex av en ny metod, det handlar om ett värmetält som sätts upp i bostaden. Värmen i tältet ligger på drygt 60 grader, en temperatur vägglössen inte överlever.

- Metoden är effektiv och vi slipper använda kemiska medel så vi är jättenöjda, säger Niklas Sundin, skadedjursexpert och gruppchef på Anticimex.

Vägglössen är inte de enda skadedjur som ställer till det. På vissa håll i landet uppges kylan ha gjort att många möss söker sig in i bostäder. Men här i Värmland har de samtalen minskat den senaste tiden. Visserligen ringer fortfarande mellan tio och femton kunder varje dag, säger Niklas Sundin, men det är ändå färre än normalt.

- Det beror på snön, den är perfekt för mössen att gömma sig under, säger Niklas Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".