Eldstad. Foto: Robin Haldert/TT
1 av 2
Foto: Robin Haldert/TT
Björn Johansson, brandingenjör Karlstad. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Björn Johansson, brandingenjör i Karlstad.

Gamla och okontrollerade eldstäder bakom många bränder

1:10 min

Värmland är det län i landet som har näst flest bränder i anslutning till eldstäder. Och för att minska antalet bränder har man drivit ett projekt för att ta reda på varför det börjar brinna.

– Det är alltid en ökning i januari och när det är såhär kallt så blir det en väldigt tydlig ökning, säger brandingenjör Björn Johansson, projektledare på Räddningstjänsten.

Bakom projektet finns räddningstjänsten, sotare, länsstyrelsen, kommuner och brandskyddsföreningen. Efter tre års fördjupade olycksundersökningar kring brandorsakerna börjar man nu se ett mönster.

– Dels är anläggningarna gamla, dels är det hemmabyggen som inte installerats på ett korrekt sätt. Dessutom har man inte haft någon oberoende kontroll, och det är ju verkligen att leka med elden.

Det finns regler för hur ofta man måste sota och besikta. MSB har just ändrat så att besiktning måste göras var tredje eller sjätte år - beroende på vilken anläggning du har.

Kartläggningen har dessutom överraskat på en del plan.

– Ja, det är väldigt många bränder där det blivit större skador och som ägt rum i samband med att en bostad byter ägare. Det är en stor ökning procentuellt, säger Björn Johansson.

Projektet har därför lett till att man börjat ta kontakt med mäklare för samarbete. Andra sätt att minska brandrisken är att få folk att bygga säkrare installationer, alltså inte hemmabyggen som inte kontrollerats och godkänts. Den svåraste insatsen är kanske att få folk att börja elda på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista