Byggbranschen vill locka fler kvinnor

1:03 min

Det är svårt för kvinnor att få jobb i byggbranschen. Det konstaterar fackförbundet Byggnads och har nu sedan ett år dragit igång en kampanj för ändra på machokulturen och få in fler kvinnor på byggarbetsplatser. Värmlands första kvinnliga byggarbetare Marie Halvarsson tycker att det behövs.

Sedan snart ett år tillbaka driver Byggnads tillsammans med Byggcheferna en kampanj för ökad jämställdhet i byggbranschen, kallad Stoppa machokulturen.

– Syftet är att få igång en diskussion på arbetsplatserna och göra medarbetare i branschen medvetna om fördomar, jargong och strukturer som begränsar oss som människor, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i regionen Värmland/Örebro.

På sikt hoppas han att detta ska leda till en mer jämställd, öppen och tillåtande byggbransch.

– Idag har vi ett problem där både kvinnor och män mår dåligt av kulturen som råder på många arbetsplatser. Det skrämmer bort kvinnor men också en del män. Arbetsgivarna och byggföretagen är också en del av den kulturen och det får konsekvensen att de inte anställer kvinnor.

Marie Halvarsson från Karlstad började jobba inom byggbranschen redan för 30 år sedan och har trots att många år gått inte hunnit få så många ytterligare kvinnor som kollegor.

– Några har kommit från skolan, men tyvärr har de droppat av, säger Marie Halvarsson. Men nu har det börjat ändras.

Hon tror kulturen i branschen förändras nu när yngre killar med en annan inställning kommer in i branschen.