Kavina Thorslund. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Kavina Thorslund, samordnare på asylboendet Graninge i Molkom. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Allaeldin Yousif från Sudan. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 2
Allaeldin Yousif, från Sudan jobbade som steward innan han kom till Sverige. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Söker praktik åt flyktingar i Molkom

Samordnaren: "Synd om vi inte kan ta tillvara på resurserna."
7:49 min

Asylboendet Graninge i Molkom satsar nu på att ta tillvara de asylsökandes yrkeskompetens och hjälpa dem att få praktik. Målet är i förlängningen att detta ska leda till jobb.

En av de som står bakom detta initiativ är Kavina Thorslund, samordnare på Graninge.

– Det finns ju så otroligt mycket resurser på den här anläggningen och det är så otroligt synd om vi inte kan ta tillvara på de resurserna. Jag tänker också att det är bra att börja så tidigt som möjligt.

Av Migrationsverket fick de beskedet att asylsökande kan få praktik i max tre månader, så Kavina Thorslund kartlade vilken kompetens som de boende har. Hon pratade också med kommunen för att se hur man kan samarbeta kring att skapa praktikplatser.

Bland yrkena som finns representerade på Graningeboendet finns till exempel målare, elektriker, kock, frisör, barnmorska och advokat. Barnmorskan har redan fått praktik på vårdcentralen och nu hoppas de på att hitta praktikplatser även åt de andra asylsökande.

Alla-Aeldin Yousif från Sudan arbetade som flygvärd innan han kom till Sverige.

– Jag flög mellan till exempel Saudiarabien, Egypten och Sydafrika, berättar Alla-Aeldin Yousif. För mig och mina barn är det väldigt viktigt att få ett jobb, och slippa bara vänta som jag gör nu.

Företagare och organisationer som vill erbjuda praktikplatser kan ta direktkontakt med Camp Graninge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".