Lars-Göran Melin, verksamhetschef för handikappsomsorgen i Karlstads kommun. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.
Karlstads kommun dömdes nyligen att betala 20 000 kronor eftersom en förvaltning misslyckats med att hitta en kontaktperson åt en brukare i tid. Lars-Göran Melin, verksamhetschef för handikappsomsorgen, har hittills klarat uppdraget men säger att behovet av nya kontaktpersoner alltid finns. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.

Ständig jakt efter kontaktpersoner för kommunerna

1:18 min

Många kommuner har svårt att få tag på kontaktpersoner, alltså personer som kan följa med till exempel funktionshindrade ut på aktiviteter. Så svårt att förvaltningsrätten den senaste tiden dömt kommunerna att betala böter.

En av de kommuner som får betala vite är Karlstad, som får böta 20 000 kr för att kommunen under 17 månaders tid misslyckats med att hitta en kontaktperson åt en brukare.

Lars-Göran Melin, som är chef för funktionsstödet i Karlstad, säger att den förvaltning som hans verksamhet tillhör, det vill säga vård- och omsorgsförvaltningen, hittills klarat sitt uppdrag. Men att omsättningen av kontaktpersoner är stor och att det alltid behövs nya.

– Omsättningen är ungefär femton, tjugo procent, berättar Lars-Göran Melin.

Kommunens storlek är ofta avgörande för hur lätt eller svårt det är att hitta kontaktpersoner, tror Lars-Göran Melin, som anser att Karlstad klarar sig ganska bra tack vare att många studenter kombinerar studierna med uppdraget som kontaktperson. Men alla som är intresserade ombeds höra av sig.

– Vi behöver alltid personer som passar ihop med de uppdrag vi har, säger Lars-Göran Melin.

Kontaktpersonernas uppdrag är ofta att vara ett sällskap och följa med på aktiviteter. För den enskilde individen kan det få stora konsekvenser att bli utan sin kontaktperson.

– Syftet är ju att brukaren ska ha möjlighet att komma ut och bryta isoleringen. Och kan man inte det så ökar ju isoleringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista