Ett jaktvapen i handen på en jägare Foto: Lise Åserud/TT
Jaktvapen. Foto: Lise Åserud/TT

Nej till EU-förslag om skärpta vapenlagar

1:43 min

Riksdagen kommer att säga nej till att EU:s förslag om nya regler för halvautomatiska vapen. Något svenska jägare och sportskyttar nu protesterat mot i några månader.


I dag behandlade riksdagens justitieutskott frågan om EU ska få bestämma över den här delen av svensk vapenlagstiftning. 

– På unionsnivå är det viktigt att komma åt de illegala vapnen men kommissionen går alldeles för långt, säger Krister Hammarbergh (M).

Det är förslaget att halvautomatiska vapen och de vapen som används av sportskyttar ska ändras till en annan säkerhetskategori som justitieutskottet och därmed riksdagen protesterar mot. EU-kommissionens förslag omfattar även ett och annat vapen som finns på svenska museer.

– Det är klart att man måste reagera när man ska bestämma på EU-nivå hur man ska hantera museiföremål. Vi tycker inte det är rimligt och det finns en del sådana exempel i detta förslag, säger Beatrice Ask (M), som är ordförande i justitieutskottet.

EU-kommissionens förslag innebär att halvautomatiska vapen som jägare använder klassas som farligare än idag och därmed blir förbjudna.

Det är den detaljregeleringen som regeringspartierna och allianspartierna protesterar mot i justitieutskottets utlåtande. Kritik finns också mot tidsbegränsade tillstånd och obligatoriskt läkarutlåtande för den som har vapen. Riksdagen säger också nej till förslag att begränsa handel med vapen mellan privatpersoner.

Inrikesminister Anders Ygeman får nu med sig Riksdagens utlåtande i de fortsatta förhandlingarna.

– Vi är negativa till de förslag som inte ökar säkerheten och som riskerar att drabba exempelvis jägare, säger Anders Ygeman.

Hur ser utsikterna ut att göra något i EU?

– Jag tror utsikterna är ganska bra och att kommissionen kommer att revidera sina förslag.

Så det kommer inte att bli regler som drabbar sportskyttar och jägare?

– Vi kommer att stå upp för att detta förslag ska förändras så att det inte drabbar jägare i onödan, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista