Riksdagsledamöterna Christian Holm Barenfeld (M) och Mikael Dahlqvist (S) debatterar migrationspolitiken
Riksdagsledamöterna Christian Holm Barenfeld (M) och Mikael Dahlqvist (S) debatterar migrationspolitiken
Debatt

Ska flyktingar få full tillgång till välfärden?

15 min

I ett utspel på DN debatt ifrågasätter den moderata partiledningen om asylsökande med tillfälliga uppehållstillstånd ska få ta del av samma välfärd som övriga befolkningen. Mikael Dahlqvist (S) och Christian Holm Barenfeld (M) debatterade frågan i Eftermiddag.

Moderaterna varnar för att Sverige inte kommer klara av kostnaderna för migrationen, och anklagar regeringen för att skönmåla bilden av svensk ekonomi:

- Vi tycker att vi ska vara ett öppet välkomnande land och en räddning för människor som flyr hit men då måste vi ha en acceptans för att ta emot och inte riskera en systemkollaps.
- Vi vill ha ett välfärdssystem som fungerar och är generöst, och kunna kombinera det med flyktingmottagande. Därför vill vi starta en diskussion om vad som ska krävas för att kvalificera sig till det omfattande svenska socialförsäkringssystemet, säger Christian Holm Barenfeld.

Vilka välfärdstjänster syftar ni på?
- Olika typer av vård kan diskuteras, och delar av utbildningssystemet. Men det finns inga färdiga förslag, det här måste vara väl förberett och utrett.

De nyanlända P4 Värmland träffat på Migrationsverket oroas av utspelet, och får medhåll av Mikael Dahlqvist (S).
- Jag tycker det här är fruktansvärt. Det handlar om att skapa ett vi och dom-samhälle, och flyktingar är en utsatt grupp. Jag undrar vilken grupp som nästa gång ska få stå utanför välfärden? Jag tycker att det här ska finansieras av skattehöjningar, säger Mikael Dahlqvist.

Han ser också en risk för diskriminering:
- Vi har undertecknat FN:s barnkonvention och konventionen om mänskliga rättigheter och den är väldigt tydlig i att man får inte särbehandla vissa befolkningsgrupper.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista