Kent Henningsson, skorstensfejartekniker i full fart att göra en brandutredning. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio
1 av 2
Kent Henningsson, skorstensfejartekniker i full fart att göra en brandutredning. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio
Kaminen från brandutredningen som Kent Henningsson utreder. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
2 av 2
Kaminen från brandutredningen som Kent Henningsson utreder. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Elda inte för hårt i kylan och se över din kamin

Kent Henningsson:" Det här är ju ett hemmabygge, det är livsfarligt"
4:43 min

Såhär i iskylan så eldar vi mer än vanligt, vilket också leder till fler olyckor än vanligt. Värmland har näst flest eldstadsrelaterade bränder i hela landet. P4 Värmland fick följa med på en brandutredning.

Kent Henningsson är skorstensfejartekniker och vi fick följa med på en brandutredning där en byggnad brunnit ner på grund av att man eldat i en eldstad som inte varit godkänd.

– Det är rökgasertemperaturer på 700-800 grader här, om inte mer. Det är nästan lika varmt i rökgastemperaturerna som det är inne i eldstaden här. Det här är ett hemmabygge, livsfarligt, säger Kent Henningsson.

Värmland har näst mest eldstadsrelaterade bränder i hela landet och när Kent Henningsson åker ut på brandutredningar efter bränder så är det många hemmabyggen som de stöter på.

– Det åligger fastighetsägarna ett stort ansvar att ta tag i det här. När vi besöker hus och gör brandskyddskontroller så dokumenterar vi upp alla eldstäder som finns i fastigheten. Men vi är inga poliser, vi springer inte runt och kikar överallt. Som tex i det här garaget. Det här ser man ju inte ens från vägen att det finns en eldstad här. Det åligger fastighetsägaren, säger Kent Henningsson.

Hur ska man elda rätt?

– Är man osäker så ska man ta dit en skorstensfejarmästare så att man ser att eldstaden är intakt. Det är många som köper en eldstad på blocket eller på loppis och så sätter man in den, den kanske är rent livsfarlig för den är inte komplett. Och sen att man vet hur långt saker och ting ska vara från brännbart material.

Kent Henningsson påminner också om att inte elda för hårt.

– Det blir väldigt långa brinntider, speciellt nu när det är så kallt. Har man eldat i tre-fyra timmar så skadar det inte att låta skorstenen vila lite. Men anläggningen som vi står framför här så handlar det inte om, om det ska brinna utan när. Man kan gärna göra fina hemmabyggen men det måste besiktas, säger Kent Henningson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".