Ann-Katrin Nilsson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Ann-Katrin Nilsson, enhetschef för vård och omsorg i Sunne kommun. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Sunne behöver bostäder till äldre

1:07 min

Sunne är den värmländska kommun där äldre över 80 har svårast att få plats på äldreboenden. Det visar en undersökning som SVT gjort. Sunne är dessutom i bottenskiktet för hela landet, plats 279 av 290 kommuner.

– Det låter illa om man nu ska se det som negativt. Man kan ju också tänka att många äldre vill bo kvar hemma och ha hemtjänst, säger Ann-Katrin Nilsson, vård- och omsorgschef i Sunne.

SVT har gjort en omfattande undersökning där man titta på möjligheten i Sveriges kommuner att få plats på äldreboende om man är över 80 år.

Och det här är en ganska dyster statistik för Sunne, som är sämst i Värmland och som dessutom kommer på plats 279 av Sveriges 290 kommuner.

Bara 6,5 procent av de som vill ha plats på äldreboende i Sunne har möjlighet att få det, att jämföra med 26,3 procent som ettan i listan har. Det är Ljusnarsberg i Västmanland.

– Jag ska inte säga att vi har för många platser på något sätt. Men vi kan inte heller säga att vi har ett tryck på våra boendeplatser. Däremot behöver vi lägenheter med hiss som är mer tillgängliga för äldre, säger Ann-Katrin Nilsson.

Vad gör ni för konkret för att vända trenden?

– Vi håller väl inte på och gör något speciellt för att vi ska komma högre på listan. Däremot ser vi till att de som vill ha boenden ska få boenden, säger Ann-Katrin Nilsson.

Det kommunen nu planerar för är ett utbyggt serviceboende vid Allégården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista