Storspelande elever blir bättre på engelska visar forskning vid Karlstads universitet. Foto: Mons Brunius/TT Bild
1 av 2
Storspelande elever blir bättre på engelska visar forskning vid Karlstads universitet. Foto: Mons Brunius/TT Bild
Pia Sundqvist, docent i engelska. Foto: Hedvig Nilsson
2 av 2
Pia Sundqvist, docent i engelska. Foto: Hedvig Nilsson

Storspelande ungdom får bättre betyg

5:56 min

Dataspelande ungdomar blir bättre på engelska. Det visar forskning vid Karlstads universitet. Forskaren Pia Sundqvist har genom att studera niondeklassare upptäckt sambandet.

I sina studier har Pia Sundqvist, docent i engelska, sett att de storspelande eleverna får ett mer avancerat ordförråd och talar bättre engelska - vilket också visar sig i betygen. Ju mer data- och TV spel de ägnade sig åt på fritiden, ju större ordförråd fick de.

– Något som är viktigt är att de blir mer orädda och vågar pröva sig fram, vilket är bra för all språkinlärning, säger Pia Sundqvist.

I den senaste studien där 77 elevers skrivförmåga undersöktes visade det sig att de elever som spelar mer än fem timmar per vecka också skriver bäst uppsatser. Resultatet förvånar inte Pia Sundqvist:

– De som spelar mycket tenderar att bli bättre på engelska allmänt. Sen ska vi tänka på att i många av de här spelen kan det ingå väldigt mycket läsning också, och det är ju inte helt fel.

De kända samband som brukar betydelse för elevers prestationer i skolan, som föräldrarnas utbildningsnivå och resvanor, hade ingen betydelse för resultatet:

– Vi kontrollerade det och det var bara spelande som skiljde ut. Det fanns ingen annan förklaring, säger Pia Sundqvist som nu ska fortsätta studera det här sambandet. I nästa stora studie ska hon försöka ta reda på vilken typ av spel som ger bäst resultat för språkinlärningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista