Birgitta Halvarsson. Foto: malin Björk/Sveriges Radio.
Birgitta Halvarsson. Arkivfoto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Rekordmånga förslag till ny biskop

1:17 min

Aldrig förr har så många namn funnits på förslagslistan inför det kommande valet av ny biskop för Karlstads stift. Den här gången får allmänheten vara med och föreslå och redan nu finns 13 namn på listan.

Prästen Birgitta Halvarsson, som är med i beredningsgruppen inför valet, är glad åt den stora mängden förslag.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi bestämda oss att få med stiftets befolkning i processen, säger Birgitta Halvarsson. På det sättet har vi breddat intresset.

Bland de föreslagna finns flera värmländska präster men även andra kyrkoanknutna i och utanför länet. Av hävd håller kandidaterna låg profil och vill inte framträda i media. Förslagslådan stängs om en vecka, därefter hålls ett nomineringsvalsmöte med de runt 370 röstberättigade förtroendevalda och anställda inom kyrkan. Där vaskas sannolikt omkring fem kandidater fram som får hålla gudstjänst i Domkyrkan och senare delta i en utfrågning. Valet sker i april.

Och Birgitta Halvarsson vet vad de letar efter.

– Man söker med höga förväntningar någon som ska passa in i alla sammanhang, som ska kunna Karlstads stift, som ska trivas hos oss och som ska va folklig och teologiskt välgrundad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista