Man sitter på knä framför gjutjärnsspis. Sotare Morgan Karlsson varnar för farliga eldstäder som ändå blir godkända.Foto: Annika Ström
"Jag är orolig. Jag hittar fel på eldstäder varje vecka" säger Morgan Karlsson som visar hur en skorsten med fel säkerhetsmarginaler ser ut. Foto: Annika Ström/Sverige radio

Sotaren Morgan varnar för farliga eldstäder

Sotaren Morgan: "Jag ser fel i godkända skorstenar"
4:49 min

- Många är invaggade i falsk trygghet. Jag ser ofta fel i skorstenar som är godkända, säger sotaren Morgan Karlsson i Eda.

- Nästan varje vecka ser jag felaktigheter i skorstenar som är godkända av auktoriserade besiktningsmän och i många fall kan jag se att detta är orsaken till soteld. Jag vill varna folk för det handlar om hela hus som kan brinna upp och om liv.

Han räknar upp en rad vanliga problem som han stöter på - till exempel att det saknas sotluckor, att det installerats rör och rökkanaler som storleksmässigt inte är anpassade efter anläggningen och att kaminer installeras felaktigt på ventilationssystem.

Morgan Karlsson är egenföretagare inom sotning, skorstenrenoveringar och eldstadsinstallationer sedan 30 år tillbaka. Han går ofta ner med kamera i rökkanalen eller gör hål i kanalväggen för att komma åt problemen. De brister han räknar upp ser han i båda nya och gamla hus och i flera kommuner.

Det är mycket vanligt med eldstadsrelaterade bränder i Värmland. Vi har näst mest bränder i landet. Ett nätverk bildades för några år sen för att försöka reda ut orsaken genom fördjupade olycksundersökningar. Projektledare är Björn Johansson, brandingenjör på Räddningstjänsten i Karlstad.

Han ser inga belägg för Morgan Karlssons kritik om att farliga eldstäder godkänns.

- Vi ser inga spår i vår statistik på att sotarnas brandskyddskontroll skulle vara dålig. Tvärtom.

Det är kommunerna och räddningstjänsten som ansvarar för kontrollerna och besiktningsmännens kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".