Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Försäkringskassan blir allt skickligare på att upptäcka brott

1:48 min

Försäkringskassan upptäcker fler brott. Trots att antalet anmälda brott mot myndigheten ökade med 71 procent förra året så tror man på Försäkringskassan inte att folk har blivit mer kriminella. Myndigheten har blivit skickligare på att avslöja fusk.

– Myndigheten har blivit skickligare på att avslöja fusk, berättar Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes drygt 9 000 bidragsbrott förra året och mer än hälften var brott mot Försäkringskassan, där skedde en ökning med drygt 2 300 anmälda brott jämfört med året innan.

Trots den stora ökningen så tror forskarna på Brottsförebyggande rådet, Brå, inte att folk har blivit mer kriminella eller att antalet brott behöver ha ökat.

– Det man kan se är att antalet anmälningar varierar kraftigt från år till år och det har att göra med att bidragsbrott är ett brott som är väldigt beroende av den utbetalande myndighetens kontrollinsatser.

När Försäkringskassan lägger mer fokus på kontroll så hittar de fler brott, så det har inte så mycket att göra med hur många brott som faktiskt begås mot Försäkringskassan, säger Johanna Skinnar utredare hos Brå.

De senaste åren beräknar man att fusket kostar statskassan omkring en miljard kronor per år. De stora beloppen rör barnbidrag, sjukersättning, assistansersättning och underhållsstöd - men vanligast är fortfarande fusket med den tillfälliga föräldrapenningen, så kallad vab.

Försäkringskassan får årligen in 7 000-8 000 tips från allmänheten om misstänkt bidragsbrott. Hur myndigheten går tillväga när de avslöjar fusk med till exempel vab vill de inte berätta om, men de är inte ute på spaning.

–Nej, spana får vi inte göra. Däremot ställer vi kontrollfrågor till arbetsgivare efteråt, säger Thomas Falk, enhetschef på Försäkringskassan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista