Vilthandläggare på Länstyrelsen i Värmland Fredrik Wilde. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Vilthandläggare på Länstyrelsen i Värmland Fredrik Wilde. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Vargstammen växer i Värmland

1:20 min

Vargstammen i Värmland ökar 10 till 20 procent, det visar preliminära uppgifter från årets varginventering i länet.


Det är Länsstyrelsen i Värmland som med hjälp av jägare och allmänhet spårar och sammanställer antalet vargrevir och vargar.

En av dem som arbetar med årets inventering är Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

– Det har genomförts spårningar i stort sett i hela länet och vargstammen minskar inte. Det dyker upp nya par, ibland är det gamla som försvunnit men reviren blir återbesatta, säger han.

Även om inventeringen inte är klar ännu så kan Fredrik Wilde säga att det är minst lika många familjegrupper som förra året i Värmland. Det är också bara två revir som det råder en osäkerhet kring om det finns varg i, ett i Årjängstrakten och ett nära Torsby. Övriga revir har varg, även de som förra året påverkades av jakten.

Fredrik Wilde är inte förvånad över ökningen:

– Så länge som vi inte har någon licensjakt som begränsar ökningen av vargstammen så är det vad vi förväntar oss, säger han.

En viktig bit i inventeringen är analyser av DNA, som görs för att man ska garantera att samma vargar inte registreras flera gånger. DNA-analyserna är ännu inte klara men enligt Fredrik Wilde brukar den skandinaviska vargstammen öka mellan tio och tjugo procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista