Robert Granevald och Anders Öberg.
1 av 2
I eländig terräng vid Blåbärskullen grävs det ner elledningar av Elevio där Robert Granevall är områdesansvarig och Anders Öberg är elnätschef. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Skarvning av elledningar.
2 av 2
Elmontörerna skarvar ihop elledningar dom ska ner i marken. Foto: Lennnart Nordenstein/Sveriges Radio.

Miljardsatsning ska ge 150 mil elkablar i Värmland

1:07 min

Kraftbolaget Ellevio miljardsatsar i Värmland. De kommande åren ska 150 mil elledningar grävas ner för att säkra elleveranserna till kunderna.

Satsningen leds av Anders Öberg, som är elnätschef på Ellevio i Värmland.

- Det är för att kunderna inte ska drabbas av elavbrott i samband med stormar, säger Anders Öberg.

Samtidigt ökas kapaciteten där det behövs, och nätet moderniseras med ny teknik.

90 procent av kabeln ska ligga under jord, och fram till 2019 räknar Ellevio  med att gräva ner runt 150 mil kabel i länet. 

I satsningen ingår bland annat att:

  • Byta ut delar av det regionnät som fungerar som en stor pulsåder och förser Värmland med el. Just nu förbereder vi för att bygga om en stor ledning mellan Munkfors och Kil. En annan stor ledning som ska byggas om är den mellan Forshult och Filipstad. Regionnätet är också viktigt för att kunna fortsätta utbyggnaden av vindkraft i elnäten.
  • Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Bland annat har vi ett jätteprojekt i Kil på cirka 100 miljoner och lite mindre projekt på 20-30 miljoner i Brattmon, Skattkärr och Karlskoga.
  • Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas stora projekt i: - Kållerud och Odenstad-Björnöfjället, väster om Grums - Häljeboda-Ladåsen och Tvällen, nordost om Charlottenberg - Letafors och Lillberget-Bjurberget & Kindsjön, väster om Sysslebäck - Lillskogshöjden-Hanstorp, ett par mil norr om Torsby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista