Tobias Kjellberg, hälso och sjukvårdschef
Tobias Kjellberg hälso och sjukvårdschef Foto: Örjan Bengtzing

Landstinget söker hyrsköterska trots beslut att minimera hyrpersonal

1:03 min

Landstinget i Värmland måste spara nästan 400 miljoner kronor. 300 heltidstjänster ska tas bort och genom att minimera hyrpersonal hoppas Landstingsstyrelsen spara 45 miljoner kronor. Trots detta annonserar Landstinget redan efter en hyrsköterska till medicinavdelningen på CSK.

– Vi är under utfasning när det gäller hyrsköterskor. Men det handlar inte bara om ekonomi, vi ska tillhandahålla kvalité och hantera våra patienter på ett bra sätt. Så ibland måste vi ta beslut som går stick i stäv mot varandra för att säkerställa att vi kan göra detta, berättar Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef vid Landstinget i Värmland.

Han förstår att beslutet att ta in en hyrsköterska när heltidstjänster ska bantas sticker i ögonen på många men att det i slutändan inte fanns något annat val.

– I det aktuella fallet så handlar det om åtta vårdplatser under sju veckor som vi inte klarar av att bemanna på något annat sätt, säger Tobias Kjellberg.

Den ekonomiska situationen har gjort att många anställda känner sig bekymrade över framtiden.

– Oavsett om man är på jobbet eller sitter i ledning så är vi bekymrade över situationen. Vi försöker tillhandahålla god vård till värmlänningarna och nu måste vi göra det med färre i personalen, berättar Tobias Kjellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista