Kristinehamnsbo som lämnade katt i sticket kritiseras

En kvinna i 25-årsåldern i Kristinehamn får kritik av länsstyrelsen för att ha lämnat sin katt ensam i sex dagar. Kvinnan åläggs att ge katten tillsyn minst två gånger per dygn och se till att den får sina sociala behov tillgodosedda.

Det var den 29 december som länsstyrelsen fick in en anmälan om att katten var lämnad ensam i kvinnans bostad.

Länsstyrelsen fick tag på kvinnan, som sa att hon hade lämnat katten utan tillsyn sen dagen före julafton. Kvinnan medgav också att det var dumt gjort.

Länsstyrelsen meddelar att ytterligare åtgärder, som omhändertagande av katten, kan bli aktuella om föreläggandet om tillsyn och social kontakt inte följs.

I beslutet hänvisar myndigheten bland annat till Jordbruksverkets föreskrifter. Katter har stort behov av social kontakt och "förutom att integrera med artfränder så umgås katter frekvent och effektivt med människor", skriver länsstyrelsen, och påpekar att kontakt med människor bör ske några timmar varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".