En buss kör förbi en hållplats. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Värmlandstrafik ska nu se efter varför barnen har släpps av på fel sida vägen. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Värmlandstrafik ser över färdvägar för skolskjutsen

3:03 min

Värmlandtrafik utreder vad som gick galet när skolskjutsar lämnade av barn på en 90-sträcka på riksväg 61 utanför Arvika. Alla brister ska åtgärdas lovar Värmlandstrafik.

– Korsa vägar vill vi att ingen gör, utan det håller vi på att titta på vad som gått galet, man ska ju bli avsläppt på rätt sida vägen, säger Markus Bergman på Värmlandstrafik.

Det är Arvika kommun som lämnar ifrån sig ett underlag till Värmlandstrafik om vilka barn som behöver skolskjuts. I underlaget beskrivs var barnet går i skolan, vilka tider och så vidare. Vad gäller avstånd till busshållplatsen skiljer det sig mellan de olika kommunerna. Det är nämligen upp till varje enskild kommun att bestämma vad som ska gälla för just deras elev.

Värmlandstrafik i sin tur tar detta underlag och kollar på en karta för att börja planera de rutter som skolskjutsarna ska ta.

Det är just dessa rutter som sedan bussbolaget Nobina ska utföra sedan.

– Vi har ju trott att chaufförerna har kört efter den angivna rutten innan, men vi ser nu att det förekommit lokal avvikelser. Det är ju inte bra, för det är ju det som sätts på sin spets nu.

Vad alla aktörer gemensamt nu jobbar med är att det ska funka som det är tänkt. De planerade rutterna ska följas efter kommunernas önskemål.

– Vi har testkört alla sträckor och håller på att jobba bort de fel som vi ser efter alla sträckor, säger Stefan Arnell som är trafikchef på Nobina som kör Värmlandstrafiks bussar.

Alla fel som upptäcks kommer att antingen planeras om och se till att alla brister åtgärdas. Inga barn ska behöva korsa en så pass farlig väg menar Nobinas trafikchef Stefan Arnell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista