Rawah Sokar, en av deltagarna i Karin Wiréns jogginggrupp för nyanlända. De träffas varje söndag på Skutberget i Karlstad. Foto: Jennyt Tibblin, Sveriges Radio.
Rawah Sokar, en av deltagarna i Karin Wiréns jogginggrupp för nyanlända. De träffas varje söndag på Skutberget i Karlstad. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Jogginggrupp för nyanlända i Karlstad

Karin Wirén om löpgruppen för nyanlända:"Jag hoppas vi kan starta fler grupper"
6:23 min

Karin Wirén från Karlstad drog igång en jogginggrupp för nyanlända kvinnor. Varje söndag så träffas de på Skutberget i Karlstad och springer fem kilometer. Något som betytt mycket för deltagarna men även för Karin

– Jag ville lära känna nya människor och gärna träffa människor som kommit hit nyligen. Samtidigt så ville jag förena det med det jag tycker är väldigt kul att göra. Så jag kontaktade Röda Korset och föreslog att vi skulle starta en löpgrupp där vi springer tillsammans. Genom Johan Mannheimer som har ett projekt som heter "Över en kopp"  så kom jag i kontakt med några tjejer som jag träffade första gången i september på Skutberget, berättar Karin Wirén.

Karin Wirén hoppas att initiativet är viktigt för deltagarna och hon har också lärt sig mycket av det.

- För deltagarna del så hoppas jag att de ser hur enkelt det är att komma ut och springa och att många klarar det utifrån deras förutsättningar. Och för min del så har jag lärt känna helt fantastiska människor som har lärt mig saker som jag inte visste, dels om deras hemland och hur de uppfattar Sverige. Sen har vi väldigt kul ihop och jag ser framemot varje söndag som vi ses och jag hoppas att de gör det också, säger Karin Wirén.

Rawah Sokar har bott i Sverige i fem månader och är en av de som är med och springer varje söndag.

– Jag tyckte det lät intressant och det är skönt att ha saker att göra medan jag väntar på mitt uppehållstillstånd. Jag älskar sport, det har jag fått från min pappa. I Syrien brukade vi spela fotboll varje vecka. Det är jobbigare att springa men jag märker att desto mer jag springer desto bättre blir jag. Karin är en jättebra springledare, hon märker när vi är trötta och stannar trots att hon orkar mer. Men hon gillar backar väldigt mycket, säger Rawah Sokar.

Till våren hoppas de på att delta i Vårruset som ett lag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".