Utrikesminister Margot Wallström intervjuas av journalister. Foto: EU-kommissionen/TT.
Foto: EU-kommissionen/TT.

Ny KU-anmälan mot Margot Wallström

2:37 min

Utrikesminister Margot Wallström anmäls till konstitutionsutskottet av moderaterna. Enligt anmälan informerade inte Wallström utrikesnämnden om hjälp till Frankrike efter Parisattackerna.

Förra veckan anmäldes utrikesminister Margot Wallström till riksdagens konstitutionsutskott för att hon hyrt en lägenhet av fackförbundet Kommunal. På tisdagen kommer en ny KU-anmälan mot Margot Wallström, den här gången för att hon inte informerat utrikesnämnden om Sveriges hjälp till Frankrike i kampen mot islamistiska IS.

– Svaret på Frankrikes begäran är ett viktigt utrikespolitiskt beslut och sådana beslut ska regeringen överlägga med utrikesnämnden om innan man fattar avgörandet. Det har inte skett i det här fallet och det är därför som jag KU-anmäler regeringen i dag, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

Anmälan handlar alltså om Sveriges hjälp till Frankrike i samband med kampen mot IS efter terrorattentaten i Paris. Frankrike begärde via EU militär hjälp och Sveriges svar blev hjälp med transportflygplan.

Orsaken till att moderaterna anser att Wallström brutit mot regeringsformen är att regeringen vid en presskonferens den 16 december berättade om vilken militär hjälp Sverige ska ge Frankrike. Utrikesnämnden informerades inte förrän fem dagar senare.

Hur överraskande var då regeringens besked om vad hjälpen till Frankrike bestod av?

– Det hade förekommit ett antal möten, men faktum är att regeringen kallade till presskonferens och svarade Frankrike fem dagar innan den här frågan togs upp på utrikesnämnden, säger Karin Enström.

Men ni måste ändå ha vetat att det var på gång med att det skulle bli hjälp i form av transportflygplan?

– Som sagt, det är så att regeringen är skyldig att överlägga med utrikesnämnden innan man fattar avgörande i viktiga utrikespolitiska frågor och det här har inte skett och därför KU-anmäler vi regeringen.

Nu har det gått mer än månad sedan det här hände. Varför kommer inte anmälan förrän nu?

– Ja, det är viktigt att KU granskar och granskningstiden för anmälan går ut den här veckan.

Men just att det dröjt så länge kan ju uppfattas som partitaktik med tanke på att utrikesminister Margot Wallström står under hårt tryck just nu och får mycket kritik?

– Det som är viktigt för mig i det här det är att regeringen ska följa grundlagen. Det finns redan ett resultat från KU från 2015 där regeringen fick kritik i ett annat ärende. Därför tycker jag det är viktigt att följa upp den här frågan, säger Karin Enström.

Mer debatt blir det om det här ämnet under tisdagen, eftersom riksdagen på Moderaternas begäran håller en särskild debatt om Sveriges deltagande i kampen mot terrororganisationen IS.

– Det här är ju ett hot mot vårt öppna samhälle, säger Karin Enström. Vad är det svenska ansvaret? Där saknar jag svar och förslag och lösningar från regeringen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista