Primärvården behöver mer resurser, anser utredare. Foto: Bertil Ericson/TT
Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Hyrläkare drar ner betygen för vårdcentraler

Patienter på vårdcentraler med fasta läkare är mer nöjda, än de som går på vårdcentraler med många hyrläkare. Det visar en paientenkät som genomfördes i Värmland i höstas.

Bland de vårdcentraler med högt betyg finns de med fast anställda läkare, medan betyget dras ner för de vårdcentraler som är beroende av hyrläkare.

– Det är både bra och dåligt. Det visar att när vi har den bemanningen vi vill ha så fungerar det. Däremot är det inte bra att det blir stora skillnader mellan vårdcentralerna och det bekräftar det vi redan har uppmärksammat internt, att ett beroende av hyrläkare är en belastning för verksamheten som tyvärr också påverkar patientupplevelsen, säger Eva Bergqvist t.f. divisionschef för allmänmedicin, i ett pressmeddelande.

För att minska beroendet av hyrläkare arbetar landstinget med att rekrytera utländska läkare och att flytta patenter till andra yrkesgrupper än läkare, till exempel specialistsjuksköterskor och fysioterapeuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".