Jonas Bergergård. Foto: Ola Finell/Sverige Radio.
Jonas Bergergård. Foto: Ola Finell/Sverige Radio.

Bergergårds dokumentär går upp på Göteborgs filmfestival

Jonas Bergergård: "Jag vill att han ska vara stolt"
4:53 min

När verkligheten på utsidan blir för jobbig för 35-årige Magnus - så går han in i en värld av papperståg. En värld dit dokumentärfilmaren Jonas Bergergård släppts in- och efter sju års arbete blir det nu premiär.

Jonas mötte Magnus på en sina skrivarkurser. Plötsligt avslöjar Magnus att han har en grej som han aldrig har visat för någon - en värld av papperståg.

- Det är oerhört raffinerat - han har ritat nästan hela Sverige i block. Jag tror det är ett sätt att hitta fridfulla platser när det är lite tufft i tillvaron, berättar Jonas.

I över sju år har han till och från följt Magnus resor - parallellt med andra filmprojekt. Att just han får tillträde till de här människorna som annars kan vara lite hemliga, är något han funderat mycket över.

- En styrka jag har är att jag inte dömer på något vis. Det innebär också ett stort ansvar. Vi har fajtats rätt mycket om den här filmen. Men vi har bollat fram och tillbaka, och nu är han väldigt stolt, säger han.

Fredagen den 29 januari premiärvisas filmen på Göteborgs internationella filmfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".