Tommy Andersson Karlstads atletklubb, Stefan Gräsberg, projektledare, Tim Karlsson Friskis och Svettis, Fredrik Olausson, polisen Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Tommy Andersson Karlstads atletklubb, Stefan Gräsberg, projektledare, Tim Karlsson Friskis och Svettis, Fredrik Olausson, polisen Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio. Foto: Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Samverkan ska stoppa dopning

Stefan Gräsberg: "Vi tar samverkan ett steg längre"
1:03 min

Under året ska tre gym tillsammans med polisen och Karlstads kommun jobba tillsammans för att få bort dopning från träningsanläggningarna i Karlstad.

Samarbetet är resultat av kommunens deltagande i Prodis, prevention av dopning i Sverige, ett nationellt projekt som stöds av Folkhälsomyndigheten.

Stefan Gräsberg är projektledare i Karlstad och menar att man genom projektet tar samverkan ett steg längre i jakten på dopningen:

– Vi går till en rejäl samverkan. Gymmen ingår i planering och i arbetsgrupper på kommunal nivå, polisen får tillgång till lokalerna via gymkort och så vidare, säger Gräsberg till P4 Värmland.

Gyminstruktörer har också fått viss utbildning.

– De får lära sig allt ifrån konflikthantering till kännetecken.

Hur stort är problemet här i Karlstad?

– Jag tror att det går både upp och ner. Det här är oftast en kompisrelaterad historia. Börjar en får hen med sig nån. Just nu har vi en träningstrend, och det är bra. Men, det kan innebära att vi får med de som vill att allt ska gå mycket fortare än vad det gör i verkligheten, säger Stefan Gräsberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".