Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget: 221 tjänster ska bort

Landstingsdirektören: "Nu har vi fattat beslut utan att vara överens"
1:15 min
Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.
Gunilla Andersson, landstingsdirektör
2 av 2
Gunilla Andersson, landstingsdirektör Foto: Örjan Bengtzing / Sveriges Radio

Trots långa förhandlingar är landstingsledningen inte överens med facket. Landstingsledningen planerar ändå att genomföra personalneddragningarna med 221 tjänster.

– Det skulle alltid vara önskvärt att vara överens. Just nu har vi fattat beslut utan att vara överens, säger Gunilla Andersson, landstingsdirektör.

Kan jag tolka dig att det blir de här 220 tjänsterna?

– I den här förhandlingen är det klart. Om det sedan går vidare i en paragraf 14-förhandling, det kan jag inte svara på i dagsläget.

När det gäller de 220 tjänsterna så är det mest personal på golvet. Och inte så många som jobbar inom administrationen. Hur tänker ni där?

– Vi har lagt en generell kostnadsreduktion även på de områden som inte är i direkt vårdverksamhet.

När kommer personalneddragningarna att genomföras?

– Vi är redan färre i tjänst nu, än vad vi var under hösten. Neddragningarna kommer att pågå hela året, säger Gunilla Andersson.

Enligt landstingsdirektören har man ännu inte kommit så långt att man diskuterar inom vilka verksamheter personalneddragningarna ska ske.

Enligt landstingsledningens förslag ska de 221 tjänsterna fördelas med 67 tjänster på Vårdförbundet, 85 på Kommunal, 9 på Värmlands läkarförening, 30 på Saco, 27 på Vision och 4 övriga.

Enligt den preliminära tidsplanen kan uppsägningsbesked lämnas under maj månad och verkställas under året.

I den samlade månadsrapporten för 2015-2016 som lades fram för landstingsstyrelsen i måndags är det sammanlagt 380 miljoner kronor som verksamheten ska minska kostnaderna med. Personalnedskärningarna står för 150 miljoner, läkemedel för 25, hyrpersonal 45, åtgärder i linje med utvecklingsplanen 50 och nivåstrukturering och verksamhetsförändringar 110.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".