Anas Alhalbouni. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
1 av 3
Anas Alhalbouni en av de som bor på Gylleby herrgård. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Camilla Andersson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 3
Camilla Andersson, Folktandvården Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Ahmad Tajo, tandläkarpraktikant från Syrien som jobbar tillsammans med Folktandvården Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
3 av 3
Ahmad Tajo, tandläkarpraktikant från Syrien som jobbar tillsammans med Folktandvården Värmland. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Premiär för tandscreening på asylboende

6:11 min

Asylboendet i Gylleby fick idag besök av Folktandvården Värmland där man genomförde en så kallad screening av asylsökande barn.

– Vi gör det här för att vi vill ta hand om alla barn som är i Värmland på bästa sätt. Vi har ju ett vårdansvaret för dem. Nu har de kommit många barn under hösten som kommer från andra länder, och dem vill vi ju också ta hand om på bästa sätt. Och de bor ofta på ett större anläggningsboende och då tyckte vi att det var bättre att vi åkte till dem istället för att de skulle komma till oss, till en början, säger Camilla Andersson som är munhälsostrateg på Folktandvården och även projektledare.

Under förmiddagen så var det runt tio stycken barn på plats i det provisoriska undersökningsrummet på Gylleby Herrgård där man alltså screenade av de barn som var i stort behov av tandvård. Och under förmiddagen så såg det bra ut i de flesta av munnarna.

– De flesta har sett riktigt fina ut. Men vi vet ju av erfarenhet när vi har varit ute att det är sämre tandhälsa. I Sverige har vi varit duktiga på förebyggande tandvård och det är därför vi gör den här insatsen, vi ska ut och hjälpa de barn som kommit hit och förbättra deras tandhälsa, säger Camilla Andersson.

Teamet gör en prioritering från ett till tre. Ett ska ha tid snarast eller inom tre månader, och sen är det i sjunkande grad. Sen kallar kliniken in barnen utifrån prioriteringen. Man kommer också ha en central resurs som hjälper dem administrativt eftersom man vet att det är ganska tungt för klinikerna när de ska registrera in i olika system.

Ahmad Tajo är från Syrien och där jobbade han som tandläkare i fem år. Nu är han med som tandläkarpraktikant och hjälper bland annat till att tolka och informera.

– Vi försöker lära dem att de tex ska äta choklad en dag i veckan men om de äter under vardagarna försöka att äta godiset innan klockan sex på kvällen. Vi lär de också hur de ska borsta tänderna och hur karies påverkar tänderna. De tycker om att få råd och lära sig hur man ska göra, det är viktigt att ha ett fint leende. Man märker ifall de har kunskapen sen tidigare eller inte, på tänderna, säger Ahmad Tajo.

Anas Alhalbouni är tolv år och har precis blivit undersökt.

– Jag hade inga problem med tänderna men jag hade lite plack på tandhalsarna så jag skulle borsta tandköttet mer. Jag borstar tänderna på morgnarna innan jag går till skolan och ibland när jag kommer hem igen. Vi pratar inte så mycket om hur vi borstar tänderna så mycket. Vi är gamla nog att veta att vi ska borsta tänderna, säger Anas Alhalbouni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista