Christina Olin-Scheller, professor på KAU. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete på Karlstads univeristet. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Ny forskning kan lätta oron för barnens skärmtid

1:10 min

Barns användning av mobiler och dataspel är en vanlig källa till konflikt i familjer, visar en ny studie från Medierådet. Men ny forskning vid Karlstads universitet kanske kan lugna en del föräldrar.

Enligt en färsk undersökning har 63 procent av alla föräldrar dåligt samvete över sina barns skärmtid. Samma undersökning ger vid handen att drygt 40 procent av föräldrarna har någon form av regler för barnets skärmtid.

Professorn i pedagogiskt arbete, Christina Olin Scheller, fokuserar på läsande och skrivande i skolan och språkutvecklande aktiviteter i sin forskning. Och i sitt arbete ser hon tendenser till att föräldrars inställning kan vara viktig.

– Barn till föräldrar med en positiv attityd till digitala verktyg, där man samtalar om det hemma och det är en stor del av vardagen, de barnen har en stor potential att öka sin språkutveckling och förmåga att utrycka sig i tal och skrift på ett väldigt bra sätt, säger hon.

Men studierna är små, och omfattar få barn och behöver följas upp i en större grupp innan något kan slås fast.

– Men det är intressanta resultat, som man kanske ska bära med sig när man funderar på hur, och framförallt varför, man villkorar barns datoranvändning, säger Christina Olin Scheller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista