Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Facket kritiskt till sparförslaget

2:49 min

Igår kom beskedet att landstingsledningen vill skära ner personalstyrkan med 221 tjänster, för att klara budgetunderskottet på 380 miljoner kronor. Men fackförbunden är inte överens med arbetsgivaren om förslaget.

– Vi gillar inte neddragning av personal när vi ser att det är tajt med personal i verksamheten redan idag. Vi undrar hur det ska gå med vården, säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundet Värmland.

Hon menar att det är bättre att spara in på läkemedel, och att landstinget ska satsa på befintlig vård istället för att starta nya verksamheter.

Landstingsledningens förslag är att lösa en stor del av personalminskningen med så kallade naturliga avgångar, alltså pensionsavgångar. Men det är inte självklart att det är en bra lösning, säger Ann-Britt Jonsson.

– För den som vill gå vid 65 är det ju bra. Men det kan bli en pressad situation, att man måste gå. För det finns ju kanske de som vill jobba kvar några år även om man är 65, säger hon.

Samtliga fackförbund har bestridit landstingsledningens förslag. De har nu en vecka på sig att ta frågan vidare till central förhandling.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista