PTS, Post- och telestyrelsen
PTS, Post- och telestyrelsen, har synpunkter på pejlingsutrustning som kan störa militär radiotrafik. Foto: PTS, Post- och telestyrelsen.

Illegala hundpejlar stör militärradion

1:05 min

Det kan finnas flera hundägare som använder olaglig hundpejlingsutrustning, som stör militärradion. PTS, Post- och telestyrelsen, har nu belagt pejlen från USA med försäljningsförbud och det kan bli allvarliga konsekvenser om man använder apparaten.

– Vi har fått störningsanmälningar från Försvarsmakten. De har störningar i hela landet, det är omfatande, säger Birger Hägg, expert på marknadskontroll på PTS.

Hundpejl används mestadels på jakthundar och är idag vanligt bland jägare med hund.

Det är den amerikanska versionen av märket Garmin, avsedd för USA-marknaden, som stör militärradion. Den utrustning PTS köpt av importören är inte CE-märkt och har i något led modifierats. Det visar att det inte är av misstag eller okunskap som den icke godkända USA-versionen sålts i Sverige.

PTS uppmanar därför användare av dessa utrustningar att omedelbart sluta använda dem och ta kontakt med sin importör eller återförsäljare, annars kan det bli allvarliga konsekvenser.

– Man riskerar upp till sex månaders fängelse. Och så bryter man även mot reglerna i brottsbalken, och om det anses allvarligt riskerar man upp till livstids fängelse, säger Birger Hägg på PTS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista