Det Panamaflaggade fartyget Whiskey trio i Varbergs hamn. Foto: Transportarbetareförbundet
Det Panamaflaggade fartyget Whiskey trio i Varbergs hamn. Foto: Transportarbetareförbundet Foto: Foto: Transportarbetareförbundet / Göran Larsson

Stoppat skandalfartyg hade last från Bofors

Transportstyrelsen: En del last inte var surrad
0:34 min

Skandalfartyget Whiskey trio med explosiva varor i lasten ligger fortfarande kvar i Varbergs hamn i väntan på att fel ska åtgärdas. Enligt SVT är det fartyget lastat med gods från Bofors.

Tekniska fel i kombination med farlig lasten medför en ökad risk, enligt Transportstyrelsen.

– Möjligtvis har risken ökat med några av bristerna. Vi har hittat en elkabel som gick över däck och att en del last inte var surrad. Så det finns några som är kopplade till lasten, säger Tomas Åström från Transportstyrelsen till P4 Halland.

Vet du vad det är för last som är explosiv?

– Vi har en lastlista, men den kan vi inte lämna ut, säger Tomas Åström.

SVT Nyheter Halland uppger att fartyget, enligt uppgifter från Transportstyrelsen, har lastats med gods från Bofors. Enligt besättningens egna ord till ITF-inspektören ska de ha hämtat raketer i en militärhamn i England innan de la kurs mot Sverige.

Jenny Nilsson, som är media relations manager på Saab, som driver produktionen i Bofors, där lasten uppges komma från, säger till P4 Örebro:

– På grund av säkerhetsskäl kommenterar vi inte transporter.

Transportstyrelsen kommer troligtvis att genomföra en ny inspektion av fartyget under sen eftermiddag.

Det var i fredags som det Panamaflaggade fartyget Whiskey trio blev inspekterat av såväl Transportarbetareförbundet som Transportstyrelsen. 

Gammal mat, usla sovplatser och slavliknande löner för besättningen, enligt facket. 

Det är inte människovärdigt. Det är ju fruktansvärt. Man tror inte att slaveri ska finnas längre, men tyvärr verkar det så.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".