Tomas Philipp, kommunikationschef på landstinget. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio
Tomas Philipp, kommunikationschef på landstinget. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio

Landstinget avskedar personal och anlitar PR-byrå

Kommunikationschefen: "Man måste kunna ha två saker i huvudet"
1:19 min

Samtidigt som landstingets ska spara pengar och avskeda personal vill man också bli en attraktiv arbetsgivare. 300 000 kronor har bland annat lagts på en ny grafisk profil.


Den grafiska profilen är en del av landstingets nya kommunikationsstrategi som man jobbat fram sedan 2014. Tanken är att personalen ska känna stolthet över att jobba på landstinget och ny personal ska vilja söka sig dit. Landstinget ska bli en attraktiv arbetsgivare.

– Vi har tagit fram en plattform, ett antal grundläggande dokument och ett tänk kring hur vi kan förmedla det vi kallar arbetsgivarvarumärket och de styrkor vi tycker att vi har, säger Tomas Philipp, kommunikationschef på Landstinget i Värmland.

Ett annat av målen är att sänka annonskostnaderna. Till exempel genom färre annonseringar i lokalmedia och istället annonsera på nätet och rekrytera på mässor.

Men för att ta fram kommunikationsstrategin med den nya grafiska profilen har man också anlitat en kommunikationsbyrå för 300 000 kronor.

Att arbetet med att stärka sitt varumärkte sker samtidigt som landstinget ska spara 380 miljoner kronor och 221 personer riskerar att förlora sina jobb tycker inte Tomas Philipp är en motsättning.

– Det är många saker som utvecklas och pågår samtidigt. Man måste kunna ha två saker i huvudet. Det här är ett mer långsiktigt arbete. Så vi kan inte sluta försöka berätta att vi är en bra arbetsgivare på grund av att vi måste ställa om och minska personalen den nivå vi låg på för två år sedan. Vi måste kunna göra båda saker samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".