Aina Wåhlund, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsens utskott för lärande och stöd. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio
Aina Wåhlund (S), skolpolitiker i Arvika. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio

Högstadieelever kan samlas i ny skola enligt nytt förslag

1:33 min

Översynen av grundskolan i Arvika kommun fortsätter. På onsdagen presenterade utskottet Lärande och stöd tre förslag för var en eventuell ny högstadieskola kan placeras i kommunen.

– Två alternativ ligger i hamnområdet och ett ligger i Hjorten, i närheten av där centralskolan ligger i dag, säger Aina Wåhlund (S) ordförande i utskottet Lärande och stöd i Arvika kommun.

Att bygga en ny högstadieskola i Arvika väntas kosta kommunen mellan 300 - 400 miljoner kronor och står som alternativ till att rusta upp Centralskolan för knapp en tredjedel av kostnaden.

En ny skola, som kan vara klar tidigast inom tre år, skulle innebära att alla kommunens högstadieelever samlas i den nya skola. vilket i sin tur kan få en rad effekter för många skolor och förskolor i kommunen.

Under gårdagen presenterade även utskottet hur en flytt av skolverksamheten från glesbygdsskolor i Sulvik och Vikene och till Jössefors respektive Edane skulle kunna se ut, något som diskuteras sedan i höstas. Men inga beslut tog under gårdagen.

– Det finns inget förslag än utan det här är en utredningen för att vi vill ha kött på benen för att se vad vi vill göra eller inte göra i framtiden, säger Aina Wåhlund.

Tidigare har även bland annat skolverksamheten i Mangskog varit uppe för diskussion men där har politikerna backat och sagt att alla årskurser ska vara kvar. Något som även kan bli fallet för skolorna i Sulvik och Jössefors.

- Jag utesluter ingenting. Det här ska nu diskuteras i partierna och sen får vi se vad vi kommer fram till. Alla dörrar är fortfarande öppna åt alla håll.

Eventuella förändringarna skulle det vara möjligt till höstterminen 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista