Birgitta Ohlsson, Liberalerna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Birgitta Ohlsson, Liberalerna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Feministisk utrikespolitik på agendan när Ohlsson (L) möter Schyman (FI)

1:49 min

Ikväll möts två av Sveriges tyngsta feministiska politiker i en debatt i Karlstad. Det är Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ och Liberalernas Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister, som har bjudits in av Utrikespolitiska föreningen för att debattera feministisk utrikespolitik.

Birgitta Ohlsson (L), som gästade P4 Morgon i morse, ser fram emot mötet med Schyman.

– Hon är en retorisk kulspruta på många sätt, det kan nog jag också vara ibland. Men jag tror att det blir jättebra, säger hon och konstaterar att de två mötts i debatter i över tio år.

– Det viktiga är att det blir debatt, men många vill också ställa frågor. Folk har idéer, allt inom politiken behöver inte vara en duell - det kan vara dialog också, säger hon.

Vad innebär feministisk utrikespolitik enligt dig?

– Globalt kan det handla om att stenhårt driva att alla kvinnor ska ha rätt till fria, lagliga och säkra aborter. Att se det som en mänsklig rättighet och inte som en folkhälsofråga.

Ett annat exempel är att driva frågan om att fler kvinnor ska finnas vid makten.

– Men också om att inse, och där drabbar jag och Gudrun Schyman ofta samman, om att man ibland måste försvara mänskliga rättigheter med vapen i hand. Jag tror inte på pacifism som feminist, säger Birgitta Ohlsson.

Debatten mellan henne och Gudrun Schyman startar klockan 17 i Sundstaaulan i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista