Presskonferens åtal vargattack
Norrköping

Kolmårdens djurpark och chef åtalas för grovt arbetsmiljöbrott

Kolmårdens djurpark och en tidigare chef åtalas för grovt arbetsmiljöbrott sedan en djurskötare dödats av vargar 2012.

En kvinnlig djurskötare dödades sommaren 2012 när hon ensam gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Nästan fyra år efter händelsen väcks i dag åtal för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

-Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda jäkla sandkorn. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

Vem åtalet riktar sig mot vill han inte berätta, utan hänvisar till den presskonferens som hålls i Norrköping klockan 11 i dag. Men redan för två år sedan delgavs en anställd vid djurparken misstanke om samma brott.

Den kvinnliga djurskötaren avled den 17 juni 2012 efter att ha blivit attackerad i varghägnet. Kvinnan, som var i trettioårsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i hägnet när händelsen inträffade.

Efter händelsen framkom att vargarna redan tidigare visat aggressivt beteende mot en skötare vid ett tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista