Nicklas Johansson, Ocab. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
1 av 6
Nicklas Johansson, Ocab. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Brandskadad fastighet Arvika. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 6
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Brandskadad fastighet. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
trasigt fönster på fastighet. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Saneringen efter branden i Arvika pågår fortfarande

6:23 min

Saneringsarbetet efter den uppmärksammade branden i centrala Arvika som ägde rum på nyårsdagen, har ännu inte avslutats. Det råder fortfarande stor rasrisk och vissa lägenheter är plomberade.

– Nu står vi här på bakgården mellan Köpmansgatan och Storgatan och tittar upp på loftgången, där man ser förödelsen efter branden. Till höger så är det Köpmansgatans 4 lägenheter, där har de flyttat tillbaka. De hade problem med lukt först men det har vi tagit bort. Vi har ett högt staket mitt på bakgården, dels för att det skulle kunna rasa in något och dels för att folk ska inte gå in där, det är avspärrat område, berättar Nicklas Johansson från Ocab, som sanerar byggnaden efter branden.

Inte förrän en vecka efter att man hade släckt branden fick man tillsammans med en statiker besiktiga de olika lägenheterna, tio stycken lägenheter kunde man sanera men åtta lägenheter plomberade man i och med den höga rasrisken.

Niklas Johansson kommer ihåg synen som mötte dem när det var dags att börja sanera.

– Innertaket hade rasat ner över allt lösöre, julgranar hade vält, saker är förstörda. Det är tragiskt att se sådana saker när man är ute. Deras hem är helt förstörda. Men vi har hittat en del i denna röra, som är räddningsbart. Glas och porslin tål vatten och rök, så det går att sanera och diska av. Vad gäller möblemang så fanns det i stort sett inget att rädda, det tål ju inte vatten. Tavlorna tog vi ut oavsett skick så att folk fick se det eftersom de inte får beträda sin egen lägenhet. Så vi samlade ihop alla tavlor och konst eftersom en del går kanske att få i ordning på men en del är helt förstört. När det gäller foton så kan det vara förvarat på olika ställen, är det i låda och den kan skydda mot vatten och då kan man rädda det, men mycket är också förstört, berättar Nicklas Johansson.

Hur ser kontakten ut med de boende?

– Eftersom det är så pass många inblandade så är det svårt att räcka till och kunna sätta sig i lugn och ro med allihop till en början. Vårt fokus var att så fort vi fick tillgång till lägenheterna så fick de meddelande om att vi går in och tar ut det som går att rädda. Sen flyttade vi över allt till en lokal här bredvid. Sen har vi haft möten med de boende där de har fått titta på bilder från lägenheten som vi har tagit, och där fick de peka på saker som de ville att vi skulle ta ut. Det var det närmaste verkligheten inne i lägenheten, de fick komma, säger Nicklas Johansson.

Hur är det att jobba så här?

– Det är jobbigt när man träffar folk som inte har någonting kvar. Samtidigt så är det en enorm glädje att kunna få ut vissa saker och se hur betydelsefullt vårt jobb är, säger Nicklas Johansson.

Branden startade på en balkong på femte våningen. Den spred sig till lägenheten bredvid och sen vidare. Taket i våningen under höll inte så då rasade den översta våningen ner i våningen under. Och så fortsatte det. Ända ner till markplan. Skulle man stå i Länsförsäkringars lokaler på markplan så kan man se ändå upp till himlen.

Kristin Norrgård från POSOM-gruppen i Arvika som var med från klockan sju på morgonen under nyårsdagen, berättar att hon att de hade sitt sista samtal med de boende i måndags och alla de 30 stycken som bodde i lägenheterna har ordnat nytt boende. Några bor kvar på hotellet och väntar på att flytta in i det nya boendet. Under omständigheterna så mår de flesta boende okej. Men det är mycket med det praktiska som behöver ordnas, försäkringsbolagen, nya möbler, ett nytt hem helt enkelt. Men de vet att de inte kommer att få flytta tillbaka till byggnaden igen.

– Byggnaden är extremt vattenskadad. Sen har det rasat otroligt mycket så att det ser väldigt illa ut. Det är otroligt kostsamt att återställa byggnaden i detta skicket, säger Nicklas Johansson.

Göran Brofeldt på Arvikapolisen berättar att man för ungefär två veckor sen skickade brandprover från det ställe där man misstänker att branden har startat till NFC, Nationellt forensiskt centrum. Och när provsvaren kommer tillbaka får man reda på om det var fyrverkerier eller en svävande rislykta som startade branden vilket man misstänker. Rubriceringen är fortfarande allmänfarlig vårdslöshet.

Vad gäller byggnaden så vet man ännu inte dess framtid. Till våren kommer man att testa fasaden för att se om den går att rädda eller inte.

– Vårt jobb för att tömma byggnaden kommer att pågå cirka en vecka till. Sen har vi ett antal veckor kvar av hanteringen och saneringen utav lösöret som vi har plockat ut, säger Nicklas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista