Kvarteret Veterinären med 39 nybyggda lägenheter i centrala Arvika. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland.
Hyreslägenheter. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio P4 Värmland.

Bostadsbrist i Värmland

3:59 min

Det är bostadsbrist i Värmland. P4 Värmland har varit i kontakt med privata hyresvärdar runt i länet, och det finns väldigt få lägenheter att hyra. 

– Det tog ungefär fyra år, så svarar David Skogsberg på frågan om hur lång tid det tog honom att få lägenhet i Karlstad, nu bor han i området Rud. 

Att det är bostadsbrist i Karlstad är något som P4 Värmland har rapporterat om tidigare, men nu börjar bostadsbristen breda ut sig i länet. En rundringning som P4 Värmland har gjort till olika privata hyresvärdar runt om i länet visar att det finns väldigt få lägenheter att hyra.

Förra året rapporterade Hyresgästföreningen att sex värmländska kommuner har bostadsbrist. Kristinehamns kommun är en av dem. 

Urban E Linder, VD för det kommunala bostadsbolaget Kristinehamnsbostäder, medger att det är en bostadsbrist i kommunen. 2013 byggdes 54 nya lägenheter i bostadsbolagets regi, och det finns planer på att bygga 40 nya inom en överskådlig framtid. 

Men det är svårt att bygga nytt på mindre orter. 

– Det är en sak att bygga nya lägenheter i Karlstad och Örebro, eller den typen av lite större städer. En annan utmaning i Kristinehamn eller Karlskoga där bostadsmarknaden i övrigt är relativt billig. Det blir svårt att konkurrera med en nybyggd hyresrätt, eftersom priset för att bygga är ungefär samma i Kristinehamn som i Karlstad, säger Urban E Linder. 

Och då måste man få till en flyttkedja, säger Urban E Linder, där de som nu bor i de billigare lägenheterna flyttar vidare till nybyggda hyresrätter, bostadsrätter eller villa, så att de billiga lägenheterna blir lediga för de som nu står utanför bostadsmarknaden, som ungdomar och nyanlända.  

Och att det är svårt för nyanlända att ta sig in på bostadsmarknaden det vet Mohammed Agag. Han är från Syrien och pluggar just nu SFI i Karlstad.

Han berättar för P4 Värmland att han bor med sin fru och sina fyra barn i en tvåa i Grums. Den lägenheten fick han vänta på i ett år. Och det är svårt att bo i den lägenheten, Mohammed Agag har flera gånger kontaktat bostadsförmedlingen för att försöka att byta lägenhet.

– Men de ställer krav som inte är så lätta för nyanlända att leva upp till, eftersom vi är under etablering nu för att lära oss svenska och det är första steget för att integreras i det svenska samhället att lära sig svenska, säger Mohammed Agag. 

Många nyanlända har kommit till Värmland, men det är inte säkert att de stannar kvar, vilket gör framtiden osäker vad gäller bostäder och bostadsbyggande. 

– Handläggningstiderna verkar vara ganska långa, och vi vet ju inte när man fått sitt ärende bedömt om man väljer att flytta till en stad där arbetsmarknaden är starkare eller där det finns släkt och vänner. Det här är ju lite svårt, vi vet ju inte vad vi har att förvänta oss heller, säger Urban E Linder, VD för Kristinehamnsbostäder. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista