Carl Olof Berg och Sofia Wretling. Foto: Öyvind Lund
Carl Olof Berg och Sofia Wretling. Foto: Öyvind Lund

"Min trygga plats" - en föreställning om likheter och olikheter

3:22 min

Idag är det premiär för "Min trygga plats". Carl Olof Berg och Sofia Wretlings föreställning är ett försök att få ungdomar att reflektera över hur tjejer och killar är och förväntas vara.

Projektet har drivits av Kulturcentrum på Region Värmland, men arbetsplatsen har varit en skola. Efter två månaders arbete på Mariebergsskolan i Karlstad är föreställning färdig.

- Vi inredde ett rum strax innanför huvudentrén på Mariebergsskolan i Karlstad. Där hade vi våra arbetsplatser och en soffhörna för de ungdomar som ville vara där. Tillsammans med niorna på skolan arbetade vi successivt fram form och innehåll för föreställningen, berättar Sofia Wretling.

Eleverna har bland annat fått en ritning över skolan och området. Där har de markerat trygga, otrygga och neutrala platser. Detta ledde sedan till samtal om trygga platser.

– Vi hade en massa förutfattade meningar om vilka platser som skulle kunna vara de trygga eller otrygga platser. Den viktigaste insikten var väl att det finns många perspektiv på vad som är en otrygg eller trygg plats, säger Carl Olof Berg.

Föreställningen fångar upp unga personers tankar, åsikter och förväntningar när det handlar om hur tjejer och killar är och förväntas vara. Den tar även upp frågor kring trygghet och vilka platser som känns trygga och otrygga.

- Jag önskar att vår föreställning ska framkalla diskussioner om olikheter och likheter, synen på vår egen och andras kroppar, sexualitet, normer och trygga platser. Vi är alla människor oavsett vilken kropp vi föds i och vi ska respektera varandra, säger Sofia Wretling.

Resultatet är ett collage av scener med dans, text och film där Sofia och Carl Olof använder sina kroppar och röster för berättelser om normer, överlevnad och mod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista