Kajsa Pasanen, Maria Alipour och Ramyar Shahsavari som alla går i sjuan på Frödingskolan har olika åsikter om höjd åldersgräns på sociala medier. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Kajsa Pasanen, Maria Alipour och Ramyar Shahsavari som alla går i sjuan på Frödingskolan har olika åsikter om höjd åldersgräns på sociala medier. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Förslag om höjd åldersgräns på sociala medier

5:35 min

Inom två år ska Sverige ha infört EU:s förordning om dataskydd. Med detta följer en åldersgräns för att få använda sociala medier.

I förordningen som man har tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Någonstans där kommer det svenska regelverket hamna.

I praktiken innebär det att ett barn måste be sina föräldrar om lov för att använda populära medier som till exempel facebook och instagram.

Kajsa Pasanen, Maria Alipour och Ramyar Shahsavari är tre trettonåringar som alla går på Frödingsskolan i Karlstad. Och det är blandade åsikter om man borde höja åldersgränsen på sociala medier eller inte.

– Det är inte så bra att ha 16-årsgräns. Jag tycker det är för högt. Man borde sätta en 13-årsgräns men med föräldrarnas tillstånd. De under 16 år borde borde också kunna få ha det, säger Kajsa Pasanen.

– Jag tycker att för Viber eller Snapchat borde det inte vara åldersgräns men för Facebook borde det vara det. Facebook är ju en sida som man kan lura väldigt många på, jag tycker inte att det är en så bra sida, säger Maria Alipour.

– På Facebook har jag mest kontakt med min släkt, vart de är och vad de gör. Och jag kan kommunicera väldigt lätt med mina kompisar. Så jag tycker åldersgränsen borde höjas till 16 år, det borde vara 13 år med föräldrars tillstånd. Med Snapchat så väljer man ju vilka kompisar man ska ha, som kan skicka bilder till dig eller inte, det är du som bestämmer. Det borde vara barnvänligt eftersom det inte finns reklam och så, säger Ramyar Shahsavari.

Anledningen till att man vill göra det här är bland annat för att det är många företag som har riktat in sig på just målgruppen ungdomar och då vill man skydda den gruppen genom att höja åldersgränsen.

Lagen vill också att företagen inte ska kunna dela med sig personlig data från sina konsumenter utan att tillstånd från konsumenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista