Ett operationsteam i aktion. Foto: Jack Mikrut/TT
1 av 2
Arkivfoto: Jack Mikrut/TT
Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.

Akutkirurgin tas bort från Arvika sjukhus

8:36 min

Landstinget har nu för avsikt att sluta genomföra akuta operationer vid Arvika sjukhus. De kommer i stället att genomföras vid Centralsjukhuset i Karlstad. Samtidigt kommer en ökad andel planerade operationer att genomföras i Arvika.

Målet är enligt landstinget att öka både kvalitet och säkerhet för patienterna. Genom att ändra var operationerna genomförs uppnår Landstinget att operationsteam får större möjligheter att genomföra samma sorts operation flera gånger, och därmed bli bättre på den. Enligt Kjellberg ska förändringen också leda till högre effektivitet och kvalitet.

– Sjukhuset i Arvika ska fortsätta vara ett av tre sjukhus i Värmland, säger hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg. Akutmottagningen ska fortsätta att vara öppen 24 timmar om dygnet och ta emot alla patienter. '

Sjukhuset i Arvika ska fortsätta behandla akuta patienter - som inte kräver kirurgi.

– Dessa förändringar är en del av den samlade svenska strategin för sjukvården som kallas nivåstrukturering, säger Tobias Kjellberg. Det innebär att fördela uppdrag mellan vårdnivåer och vårdgivare så att rätt vård bedrivs på rätt plats med rätt kompetens. På sjukhus där vårdens olika yrkesgrupper får mycket träning är säkerheten, kvaliteten och effektiviteten högre.

Dessutom behåller Arvika uppdraget inom internmedicin med både akut och planerad vård. De ska också bli bättre på att möta behov från multisjuka äldre, samt etablera dialysvård och utveckla den palliativa vården.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista