Farmors kiosk på Stora Torget i Karlstad. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Farmors kiosk på Stora Torget i Karlstad. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Karlstad

Kioskägare vill ha uppskov och ekonomisk ersättning

En av de rivningshotade gula kioskerna på Stora torget i Karlstad kan bli en fråga för hyresnämnden. Bo Helinder, som driver kiosken, kräver två års uppskov och ekonomisk ersättning.

Bo Helinder och hans familj har hyrt kiosken sedan 20 år tillbaka. Men i december sa hyresvärden Karlstads kommun upp avtalet.

Anledningen är att hela Stora torget på sikt ska göras om. Enligt uppsägningen skulle avtalet upphöra 30 september 2016.

I sin ansökan om medling hos hyresnämnden i Göteborg begär Bo Helinder två års uppskov med flytten, och han vill inte flytta utan att få ersättning. Till P4 Värmland säger han att besittningsskyddet ger honom rätt till ekonomisk ersättning om kommunen vill tvinga bort honom.

Hyresnämnden uppmanar nu parterna att förhandla med varandra, innan någon medling blir aktuell. Och kommunens trafik- och gatuchef Håkan Eriksson säger att samtal ska inledas.

– Vi ska självklart träffa honom och se om vi kan hitta en gemensam lösning, säger Håkan Eriksson.

Han tillägger att det inte kommer att bli aktuellt att erbjuda någon ersättningslokal.

Kring den andra hotade kiosken på torget, som också har blivit ett anmält fall till hyresnämnden, pågår nu diskussioner om att teckna ett nytt hyreskontrakt med relativt kort kontraktstid, enligt Håkan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista