Nina Finstad med sina draghundar. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Nina Finstad med två av sina draghundar. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Alexander Lagemyr, ordförande Värmlands Draghundsklubb. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Alexander Lagemyr, ordförande Värmlands Draghundsklubb. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Estelle Dunger. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Estelle Dunger var en av de yngre deltagarna i helgens tävling. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Hundjobb räddade utskälld tävling på Rabakkoberg

8:00 min

Trots senaste veckan mildväder kunde Värmlands Draghundsklubb arrangera en tävling på Rabakkoberg i Lekvattnet i helgen.

Mildvädret senaste veckan höll på att stoppa de planerade tävlingarna på Rabakkoberg i Lekvattnet väster om Torsby. Men efter ett riktigt hundjobb kunde tävlingen genomföras, om än med något nedkortade banor.

– Det har varit jobbigt med regn och snö. Vädergudarna har varit emot mig. Ett par distanser har vi fått ställa in men efter att ha fått bygga om banorna blev det bra, säger tävlingsledare Alexander Lagemyr.

Man körde tävlingar i två dagar och de flesta tävlade båda dagarna

Estelle Dunger är 9 år och kommer från Östmark. Familjen har många hundar, mamma har tävlat med hundar och nu så är det Estelles tur.
Estelle åkte i klassen där man står på skidor och har en hund som drar. Estelles hjälpreda bar denna helgen namnet Ascott.

– Man måste hålla balansen i nedförsbackarna, och det är svårt. Jag ramlade inte igår, men jag brukar göra det, säger Estelle när P4 Värmland träffar henne.

Nina Finstad är från Råda och hon tävlade i klassen där man står på en släde och har fyra hundar som drar.

– Jag kom i mål i alla fall. De första fem kilometerna gick snabbt men sen var det väl söndagstur för det här gänget (hundarna).

Se film på Instagram

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista