Trafikdödad älg. Foto: Privat.
1 av 2
Här, ett 80-tal meter från olycksplatsen, hitades älgkon död. Foto: Privat.
Niklas Lundsten, markägare och jägare i Vålberg. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Niklas Lundsten, markägare och jägare i Vålberg som i förra upptäckte den döda älgkon på sin mark. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Påkörd älgko anmäldes inte - markägare upprörd

Niklas Lundsten: "Anmäl alltid"
7:34 min

Niklas Lundsten gjorde i förra veckan ett facebookinlägg som engagerade väldigt många. Det handlade om en påkörd älgko som blev lämnat åt sitt öde.

– Den var så illa behandlad. Båda vänsterbenen var avslagna, krossat bäckenben men inga dödliga skador. Men bilisten anmälde det inte till polisen, vilket gjorde att kon fick lida så oerhört innan den dog. Det blev jag upprörd över, jag har svårt att ta när djur lider på det här viset, berättar Niklas Lundsten.

Så här skrev Niklas på sin facebooksida: "Vålberg, E45. Påkörd älgko, vänster fram och bakben krossade liksom bäckenbenet. Benflisor på vägen. Släpade sig ca 80 meter innan hon inte tog sig längre. Inga större blödningar i övrigt invärtes. Tog förmodligen flera timmar innan hon dog. Bilföraren anmälde aldrig händelsen. Hen körde en Ford, det stod på backspegeln. Behöver jag säga att jag är upprörd."

Han vill nu uppmana allmänheten till att alltid anmäla när kört på ett djur.

– Anmäl alltid, för då finns det en möjlighet att få ut en jägare som kan ta hand om det, säger Niklas Lundsten, markägare och jägare om vad man ska göra om man kör på vilt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".