Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patientforum invigdes på Centralsjukhuset i Karlstad

Publicerat måndag 1 februari 2016 kl 13.57
Lars Högblom från patienforum:" Det har varit en lång process men nu är vi här"
(4:34 min)
Barbro Boomsma och Lars Högblom. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Barbro Boomsma, Handikappförbunden Värmland, och Lars högblom en av de som kommer leda patientforum på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Idag invigdes patientforum på Centralsjukhuset i Karlstad. Där kan patienter, närstående och medarbetare lämna synpunkter eller få svar på frågor som rör hälsa och sjukvård.

– I grunden så tar det sig rätt så långt tillbaka i tiden när patient och medborgarservice bildades. Där samlades ett antal funktioner som fick möta patienter och närstående som hade synpunkter på vården, som ville veta mer, som behövde vägledning och rådgivning. Ganska tidigt så började vi fundera på att vi borde sitta någon annanstans än i landstingshuset, vi borde vara på sjukhuset. Det har varit en lång process men nu är vi här, säger Lars Högblom, enhetschef på patient och medborgarservice och en av de som kommer att leda patientforum.

För åtta månader sedan så smygstartade man och det handlade främst om att man var osäker på hur man skulle klara av att bemanna eftersom man bemannar inom ordinarie personal som är rätt belastade ändå. Men det har funkat väldigt bra hittills. Och det är blandade frågor man får från anhöriga, närstående och medarbetare.

– Det är allt i från, hur gör jag för att läsa min journal, hur gör jag för att få vård på något annat ställe än i Karlstad, vilka öppettider är det, var kan jag gå och röka osv. Vi brukar säga att inget är för litet och inget är för stort, vi tar emot allt. Vi kanske inte alltid kan svara på allt men vi har god kännedom om vem och vilka som kan svara på de frågor som vi inte klarar själva, berättar Lars Högblom.

Öppettiderna är mellan 13.00 -15.00 eftersom man vill passa in det bra med flödet på patienter på Centralsjukhuset i Karlstad. Men målet är att ha öppet hela dagar.

Barbro Boomsma från Handikappförbundet Värmland var mycket entusiastisk över öppnandet:

– Vi brukar ofta peka på svagheter och brister när det inte fungerar för att det ska kunna utvecklas men idag är det jätteroligt att få vara sådär entusiastisk och säga att det här är bra! Det är ett litet rum men ett stort steg. Det är på riktigt, en fysisk plats som man gå hit direkt, man kan få hjälp.

Barbro Boomsma fortsätter:

– Ofta är det ju så när man är patient eller om man blir närstående till en patient, att det är så mycket känslor. Arg, ledsen, rädd, förtvivlad, glad och tacksam, det snurrar runt i huvudet. Och då kan man känna en brist på egen kontroll vilket är en väldigt jobbig känsla. Tidigare så var man tvungen att veta att man ska ringa dit på den telefontiden eller så ska man ta sig till den handläggaren eller så ska man någon annanstans och det orkar man inte då. Vi tror att det här kommer att utvecklas och bli fantastiskt för anhöriga och närstående.

Längre fram hoppas man också på att liknande forum kommer att öppnas på Arvika, Torsby, Säffle och Kristinehamns sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".