Stina Höök (M), Säffle. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Stina Höök (M), förbundsordförande. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Moderater i Värmland kluvna om gemensam alliansbudget

7:11 min

En majoritet av de moderata kommunpolitikerna vill att Alliansen lägger gemensam budget redan i år. Det visar en undersökning gjord av SVT Nyheter. Bland de värmländska moderaterna råder det dock delade meningar om förslaget.

Enligt SVT Nyheters enkätundersökning baserat på svar från de ledande moderatpolitikerna i Sveriges alla kommuner där partiet sitter i fullmäktige, vill en majoritet att Alliansen lägger en gemensam budget. Men enligt P4 Värmlands undersökning är åsikterna kring förslaget om gemensam budget skilda bland moderaterna i Värmland. Dennis Byberg, gruppledare, Moderaterna Hagfors, ser positivt på förslaget om gemensam budget.

– För att visa att det händer någonting, säger han.

Att Alliansen förhandlar med Sverigedemokraterna är något som Dennis Byberg är öppen för.

– I vissa frågor tycker jag det, ja. Bostäder och skola. De säger att de är dåliga på ekonomi, men jag tror de kan lite av det också, säger Byberg.

Stina Höök är Moderaternas ordförande i Värmland och regionråd. Stina Höök talar inte för en gemensam alliansbudget redan i år.

– Som det ser ut just nu tycker jag nog inte det. Det kanske inte handlar så mycket om budgeten i sig, utan mer om de konsekvenser som i det så fall kan innebära, säger Höök.

Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, vill gärna se en gemensam alliansbudget men är osäker på om det är läge redan i år.

– Jag ser gärna som moderat att man inom alliansen försöker hitta former för att få ihop en gemensam budget. Om det sker i år eller något av de kommande åren. Men det ska inte bygga på, eller överhuvudtaget vara kopplat till, något Sverigedemokratsstöd, säger Nisser.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista